Новости:

Приглашаются желающие обучиться гаданию и магической диагностике на картах Таро: Теней, Райдера-Уэйта, Кроули. Подробная информация здесь: http://chernayamagiya.com/forum/index.php/board,48.0.html

Главное меню

Обращение к Месяцу, к Солнцу

Автор Vorogeja, 15 ноября 2015, 14:38:30

« назад - далее »

Vorogeja

Привет, привет, новый месяц!
Чтобы у нас не болели животы и головы.
Тебе честь и корона,
Нам счастье и фортуна!

witajźe, witajźe miesiącu nowy!
aby nas nie bolaty brzuchy i glowy.
tobie cześć i korona.
nam szczęście i fortuna!

"Щоб водились гроші": На молодика налити склянку води і залишити його за шторою на вікні доти, аж поки місяць не стане повним. Потім вмиватися цією водою, примовляючи: "Як ти, місяць, був худий та став повний, так і у мене всякого добра, щоб було повно".

"Щоб було щастя і здоров'я": До молодика можна звернутися із проханням додати щастя і здоров'я: "Молодик, молодик, тобі виповняться, а нам оздоровляться, тобі рясота, а нам красота, тобі рай на небі, а нам рай на землі!"

"Щоб не боліли зуби": Робити це краще на молодик. Звертаючись до місяця, примовляють:
- Місяцю, місяцю, чи болять в тебе зуби?
Ні, не болять, ні не щемлять.
Нехай же і в мене, раба Божого моленого, хрещеного
і не болять, і не щемлять.

На гроші
Відкритий світ широкий,
Відкриті землі близькі і далекі,
Світить на них Сонце
І дощ поливає,
А гроші звідусюди йдуть до мене,
На справі чесні,
На життя заможне,
Як сонце йде до віконця,
Як хмара йде до неба,
Як дощ іде до землі.

як   молодий   місяць  настане,
і  як  перший раз його побачиш, то казали дівчата:
Ти   місяцю   молодий ,
В   тебе   ріг   золотий .
Тобі  на  підповня , -
Мені  на  здоров'я .
Допоможи  тобі  Боже
На  підповня  стати,
А  мені ,  щоб  той приснився,
З ким я маю на рушник стати.
Неділя з понеділком,
Середа з вівторком,
Четвер з п'ятницею,
А субота їдиниця,
З ким я маю жити
Хай мені присниться.

Милка

Из старообрядчества. Утром, глядя на встающее солнце сказать " я (имя), Ура". Обеспечивает зарядом бодрости и энергии на весь день. В некоторых случаях подчищает  слабенький бытовой негатив, вернее пережигает.

Vorogeja

1)Місяцю-князю! Вас три у світі: Один на небі, другий на землі,
третій в морі, камінь білий. Як вони всі не можуть докупи зійтися,
так не можуть у мене, раба Божого Івана, зуби боліти! Нехай тобі
золота корона, а мені щастя й здоров'я;

2)Місяць у небі, кит-риба в окіяні, дуб на землі. Як оці три брати
зійдуться, то тоді і раба Божого Івана зуби будуть боліти;

3)«Ти, місяцю Адаме, молодик! Питай ти мертвих і живих:

У мертвого зуби не болять?» — «У мертвого зуби ніколи не болять: кості задубіли, зуби заніміли, ніколи не будуть боліть». — «Даруй, Господи, щоб і у мене, раба Божого нарожденного, молитвяного, хреще­ного Івана зуби заніміли, ніколи не боліли!»;

4)Місяцю Владимиру, ти високо літаєш, ти все бачиш, ти все чуєш,
як невольники й невольниці плачуть за батьком та за матір'ю, за
дітками маленькими; як корова за телям, як лошиця за лошам, як
ослиця за ослям, як море за морем. Даруй же, Господи, щоб так за
мною нарожденною, хрещеною і молитвяною рабою Божою Іван
плакав;

Vorogeja

Молитви до Місяця
(Побачивши вперше Молодика)

Молодий Місяць! Дай тобі, Господи,
круті роги, а мені добре здоров'я!
* * *

Молодик-гвоздик,
Тобі роги красні —
Мені очі ясні!
* * *

Молодик-гвоздик,
Тобі на уповня,
Мені на здоров'я!
Тобі круті роги,
Мені - чорні брови!
* * *

Тобі, Місяцю, сповни,
Мені на здоров'я!
Тобі, Місяцю, насвІтитися,
Мені по світу находитися,
Добре надивитися!

До Зірок про Красу

«Зорі-Зоряниці,
є вас на Небі
три рідні сестриці,
четверта рождена (ім'ярек).
Ідіть ви, зберіть ви красу,
покладіть на рождену (ім'ярек).
Як ви ясні, красні
межи Зірками,
щоб я була така красна
межи дівками!»

Vorogeja

Повний місяць — з давніх-давен вважається найбільш магічним періодом. У ці дні вплив Місяця досягає свого апогею. У повний місяць здійснюються ті обряди, які покликані щось примножити. Усі магічні дії і заклинання в цю ніч мають найпотужнішу силу. Повний місяць — це період, коли все в природі наповнене потужною енергією. У цей період слід проводити обряди з підвищення привабливості, виготовляти талісмани, залучати гроші і багатство. У той же час, слід знати, що цей період особливо сильно впливає на організм..

Практично всі магічні обряди й ритуали пов'язані з певними фазами місячного циклу. Вплив місяця виражається не тільки в припливах і відливах, що щодня відбуваються на Землі, але й відбивається на внутрішній енергетиці людини, її темпераменті, схованих потенціалах і можливостях. Про обряди, пов'язані з місячними циклами, згадується ще в древніх книгах, коли люди зіставляли свої життєві ритми з рухом саме цієї планети.

Місяць — символ Матері-Богині, Цариці Небесної; вічності; постійного оновлення; духовного аспекту світла у пітьмі; козака; батька. Оскільки на багатьох мовах назва нічного світила — жіночого роду, то воно й символізує жіночу силу. Місяць вважався покровителем жінок. Це покровительство можна пояснити ще й тим, що в космогонічній моделі всесвіту місяць співвідносять із темрявою, водою, жінкою (на відміну від сонця, пов'язаного зі світлом, вогнем, чоловіком). Місяць, як і жінка, пряде. Він пряде час і людські долі (прядіння — здебільшого нічна робота). Місяць — помічник дівчат у їхніх сердечних справах. В одній із щедрівок дівчина звертається до місяця, намагаючись передати ним звістку. Місяць — її оборонець, "нічне Боже око", він усе бачить із неба:

До місяця говорила:

"Ой, місяцю, місяченьку,
Освіти ясно криниченьку,
Нема ким дати знати —
їдь, батеньку, біль збирати..."

У тих мовах, де воно має чоловічий рід /африканські та північно-американські племена, Маорі, Океанія/, його пов'язують з чоловічим продуктивним циклом.

"На молодий місяць слід підрізувати косу дівчині, то буде добре рости. Людина, що народилася на молодий місяць — свіжа, весела, з молодим лицем все життя, а на старий — понура, сумна" (Дмитренко М.) Особливо велика віра у чарівну силу молодого Місяця — молодика, від котрого залежить любов, здоров'я, а також врожай. Повний Місяць теж сприятливо впливає на дозрівання хлібних злаків. Місяць, що зменшується, асоціюється з можливістю невдач та псування плодів врожаю.

В Україні, за твердженням О.П.Знойка, Місяць був складовою частиною найдавніших Богів астрального культу — Сонця, Місяця і Зорі. Небесний вогонь виходив з цієї тріади. І якщо в Єгипті та Вавилоні головним божеством тріади було Сонце, а в арабів — Зоря, то на Русі — Місяць.

На Гуцульщині вважали, що коли помирали неправедні люди, то зорі, які в цей час гасли, й утворили місяць. Отже, місяць за своєю природою пов'язаний із померлими, особливо неправедниками. Крім того, кажуть, що місяць — то "козацьке сонце". Або ж: "Гарно і при місяцю, коли сонця немає".

Із місяцем, як і з сонцем, пов'язана ціла низка засторог і вірувань. На місяць не можна було показувати пальцем, "бо всохне". Остерігалися також, "щоб місяць не вперся у вікно" — щоб місяць, особливо повний, не зазирав до хати. Тому звечора ретельно затуляли вікна фіранками, щоб місячне проміння не падало на сонну людину, бо та може стати сновидою: блукатиме вночі із заплющеними очима, вилазитиме на дерева й дахи, а від чийогось погуку може впасти й забитися на смерть. У повний місяць не можна стригти волосся і нігті. Для того, щоб швидше вийти заміж, дівчина повинна тричі вимити підлогу в повний місяць.

Особливе значення мав місяць у щоденному господарському житті, кожною своєю фазою впливаючи на нього, Місяць, що має чотири фази (народжується, росте, старіє і вмирає), порівнювали з людиною. У Літинському повіті на Поділлі вирізняли фази місяця, які мали свої назви: молодик (новак), підповня і старик. На Житомирщині — чотири фази: молодик, підповня, повня і так звана "остання квартира". У Луцькому повіті існував поділ на п'ять частин: "нив" (молодик), "перша квартира", підповня, повня, "остання квартира". Останню чверть іноді ще називали "гнилушею". Час невидимого місяця — "переміною". Подекуди існувало вірування, що місяцем "керує" Ярило, заслінкою "регулюючи" його фази.

Як росте місяць-молодик, так, вважалося, зростає все у природі. Тому за молодого місяця добре збирати цілющі трави. Той, хто народився за молодого місяця, моложавим буде все життя. Побачивши молодик, слід було попросити щастя і здоров'я. До місяця приказують:

"Тобі, місяцю, з повні —
Мені на здоров'ї.
Тобі, місяцю, посвітитися —
Мені по світу надивитися,
Добре находитися".

На молодик, Знахарі намагалися в цей час вишіптувати різні хвороби. Проте врізаний на молодику палець гоївся нескоро, тоді як у повний місяць — навпаки. На новаку не радили починати сіяти (згниє в землі, не дасть плоду, льон достигатиме неодночасно), не квасити овочів (будуть непридатні до вжитку).

Про другу фазу місяця зауважували, що народжений "на перекриї" недовго живе у парі, залишаючись удівцем. А ще твердили, що в цей час найкраще розпочинати косовицю сіна. Щодо "гнилуші", то під цю пору не можна було заготовляти сіна й деревини для будівництва — сіно гнитиме, а дерево поточить шашіль. Людина ж, народжена "в ісході", буде похмурою і буркітливою. Зате в цій фазі добре починати сіяти зернові.

Місяцеві ріжки слугували господарям за добру ознаку, яку городину висаджувати: якщо ріжки догори — то слід садити ті рослини, що мають плоди "зверху" (огірки, помідори, перець); якщо місяць рогами донизу, то садили цибулю, моркву, ріпу.

За місяцем також передбачали погоду. Якщо ріжками донизу — на дощ чи мороз, угору — випогодиться; якщо почервонів — на вітер, зблід — на дощ. Гострі і яскраві ріжки — чекай доброї погоди; круті — на мороз. Якщо молодик з'явиться на небі, коли погідно, то добра погода триматиметься весь місяць.

🡱 🡳 Top.Mail.Ru
Фазы Луны (Москва)

Top.Mail.Ru DMCA.com Protection Status